In je lichaam, meer bepaald in je darmen, zitten 100 miljard bacteriën die vreedzaam naast elkaar leven1. In die ongelooflijke wereld is alles perfect in evenwicht. Door stress, een onevenwichtige voeding of geneesmiddelen kan dat ecosysteem echter veranderen of zelfs vernietigd worden. Gewoon op je voeding letten en enkele ingrediënten bevoorrechten, kan al helpen om je darmflora weer in evenwicht te brengen. Wij zetten 10 gezonde voedingsproducten op een rij, speciaal voor jou!
Knoflook is in meer dan één opzicht goed voor ons organisme. Met zijn zeer hoge gehalte aan prebiotica helpt hij je darmflora te voeden met goede bacteriën. Opgelet, want de dosis verschilt naargelang je verse of gedroogde knoflook gebruikt. Voor verse knoflook moet je 1 à 2 teentjes per dag rekenen. In gedroogde vorm volstaat 1 gram per dag.
Linzen behoren tot de familie van de peulvruchten en bevatten veel vezels die je darmflora verrijken. Je zet ze best minstens drie keer per week op het menu! Onze tip: je kan ze pletten in een hummus of in de soep doen om die dikker te maken. Tot groot plezier van je darmen.
Vergeet ook niet zorg te dragen voor je darmslijmvlies. Hoe? Door elke dag blauwe bosbessen, rode bessen, braambessen, … te eten. Bessen, en rode vruchten in het algemeen, zijn goed voor je darmen.
Dé vrucht die het beste is voor je darmflora. Waarom? Bananen zijn rijk aan FOS (fructo-oligosacchariden) die de goede bacteriën in de dikke darm stimuleren. Eén banaan bij het ontbijt, meer moet dat niet zijn.
Deze ietwat vergeten groente is zeer rijk aan inuline, een vezel met prebiotische eigenschappen. Rauw gegeten, brengt ze je darmflora in evenwicht.
Artisjok helpt om je darmtransit te regelen. Zijn troef? Hij is rijk aan vezels. De complexe koolhydraten van de artisjok worden tijdens de spijsvertering niet omgezet en blijven zo in je darmen om hun werking te stimuleren.
Bloemkool, broccoli, spruitjes, … zijn een belangrijke bron van choline. Die essentiële voedingsstof verjaagt de bacteriën uit je organisme, garandeert de goede werking van je cellen en zorgt voor een gezonde spijsvertering. En ja, spruitjes zijn wél lekker!
De weldaden van honing zijn te veel om op te noemen. Honing verlicht niet alleen keelpijn, maar heeft ook antioxidante eigenschappen. Een uitstekende bescherming dus voor je darmflora.
Granen zijn heel belangrijk in onze voeding. Met hun gehalte aan fyto-oestrogenen helpen ze darmkanker te voorkomen. Door volroggebrood op te nemen in een evenwichtige voeding, verhoog je de gunstige effecten op je darmfunctie.
Yoghurt wordt gemaakt uit melk die is gefermenteerd met gezonde bacteriën (vooral S. thermophilus, Lactobacillus bulgaricus en Lactobacillus helveticus). Het is dus een uitstekende bron van probiotica15. Die zorgen ervoor dat yoghurt heel gezond is16.