Niet alleen vezelrijke voeding verandert onze darmflora, ook sporten is heel belangrijk en heilzaam voor de verandering en de diversiteit van onze darmflorabacteriën. Waarom? Dat vertellen we je in dit artikel.
De darmflora bestaat uit een grote hoeveelheid micro-organismen: bacteriën, virussen, schimmels, gisten die het immuunsysteem tolereert en die vreedzaam samenleven met hun gastheer. Ze vervult een belangrijke rol in de ontwikkeling van het immuunsysteem en in de spijsvertering1.
De darmflora is een echt orgaan van 2 kg dat is samengesteld uit 100 000 miljard bacteriën (100 keer het aantal menselijke cellen) en 3,2 miljoen bacteriële genen2.
Regelmatig sporten houdt de kwaliteit van de darmflora intact en kan ook de ontwikkeling van de goede bacteriën bevorderen3,4. Kort samengevat: sporten stimuleert de aanwezigheid van de goede bacteriën en bevordert de spijsvertering en de darmflora is je daarvoor zo dankbaar dat ze je prestaties positief beïnvloedt5.
En in de praktijk?
Ooit al gehoord van runner’s trot of lopersdiarree? Zo noemen we de aandoening die op gelijk welk moment tijdens de wedstrijd de kop kan opsteken. Dat is niet alleen gênant en intens, maar kan er ook voor zorgen dat de loper in volle wedstrijd aan de kant moet. Maar hoe komt het dat de spijsvertering tijdens een inspanning soms op hol slaat?
Moeilijk te zeggen. Lopersdiarree is nog onbekend. Volgens één theorie zou de inspanning de bloedstroom van de darmen naar de spieren sturen en zo diarree veroorzaken. Een andere hypothese is dat de beweging van boven naar beneden het spijsverteringsstelsel (te veel) zou stimuleren6.
Begrijpen wat er gebeurt, kan al veel schade vermijden. Wij geven je enkele tips om rustig te sporten:
Heel belangrijk: hydratatie
Tijdens een wedstrijd of elke andere intense sportsessie is het heel belangrijk om goed te rehydrateren6.
Ook belangrijk: de juiste voeding6
Juist eten kan je leren!
Ziezo, je bent helemaal klaar om eraan te beginnen!
Tot heel binnenkort voor nog meer tips 😉