Reizen: hoe vertrek je met een gerust hart ?

Kies je voor het strand of toch liever de bergen? Wat ook je bestemming is, je darmproblemen laat je maar beter thuis!

Zomer, winter, vakantie, reizen en kennismaken met nieuwe culturen en andere gewoonten zouden niet mogen samengaan met darmproblemen. Helaas zijn diarree, turista, constipatie, krampen of een opgezwollen buik tijdens een vakantie of verblijf in het buitenland heel frequent en kunnen ze echt het plezier vergallen1. Wij geven je 4 tips om in alle rust van je vakantie te genieten!

Verandering van ritme

Nee, een jetlag spaart ook de darmbacteriën niet! Onze darmflora past zich aan ons levensritme aan, d.w.z. de vaste maaltijduren en de periodes van licht en donker. Na een lange reis met de auto, de boot of het vliegtuig moet de darmflora zich aanpassen aan een andere tijdzone en dat is niet altijd evident2.

Het komt er dus op aan om het tijdsverschil te verkleinen! Kom je op je bestemming terwijl het nog volop licht is, dan raden we je aan om te gaan sporten om wakker te blijven. Ook vóór het vertrek kun je je al stap voor stap aanpassen aan de tijdzone van je bestemming. Hoe? Door geleidelijk aan wat vroeger of later naar bed te gaan3.

Reis je naar het oosten? Dan ben je met het ochtendlicht beter af dan met het avondlicht. Of gaat de reis naar het westen? Dan geldt net het omgekeerde. Door het juiste licht op te zoeken, kan je je geleidelijk aanpassen aan je nieuwe tijdzone3.

Openbare toiletten

Openbare toiletten kunnen ons blokkeren en soms zelfs al constipatie veroorzaken van in het begin van de vakantie. Om zo’n situaties te vermijden, raden we je aan om na het ontbijt een kwartiertje tijd te nemen voor jezelf. De reden daarvoor is simpel: na het ontbijt ontstaat automatisch de drang om naar het toilet te gaan, want dan komt de spijsvertering op gang4. Ook ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je darmtransit te deblokkeren, dus: adem in …, adem uit …,

Verandering van water 

Een ander probleem dat we op vakantie kunnen missen als kiespijn is diarree. Het is de grootste vijand van de vakantieganger en steekt soms de kop op na het drinken van kraantjeswater5. Je moet natuurlijk wel water drinken. Maar als kraantjeswater je te veel last bezorgt, dan kies je best voor mineraalwater met een laag magnesiumgehalte. Houdt het probleem aan, dan kunnen probiotica soelaas bieden: zij helpen je darmen om zich aan te passen aan je nieuwe omgeving6. Maar opgelet, met probiotica begin je best al 5 dagen voor je vertrek.

De hitte en ijskoude drankjes en snacks

Wie is er in de zomer niét gek op een frisse ijsthee of een ijsje? Wist je echter dat koude drankjes of tussendoortjes in warme periodes je spijsvertering kunnen blokkeren7? Hou ze dus best voor na de maaltijd, je maag zal je dankbaar zijn. En kon je er toch niet aan weerstaan, dan kan je altijd een warme kruik op je buik leggen.

Prettige vakantie!

Sources :

 

  1. Steffen R. Epidemiology of Traveler’s Diarrhea. Clin Infect Dis. 2005;41(Supplement_8):S536-S540. doi:10.1086/432948
  2. Rosselot AE, Hong CI, Moore SR. Rhythm and bugs: circadian clocks, gut microbiota, and enteric infections. Curr Opin Gastroenterol. 2016;32(1):7-11. doi:10.1097/MOG.0000000000000227
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/jet-lag/diagnosis-treatment/drc-20374031.
  4. Malone J, Thavamani A. Physiology, Gastrocolic Reflex. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549888/. Published May 9, 2021.
  5. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/travelers-diarrhea.
  6. McFarland LV. Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler’s diarrhea. 1st Int Conf Travel Med Infect Dis. 2007;5(2):97-105. doi:10.1016/j.tmaid.2005.10.003
  7. Sun W, Houghton L, Read N, Grundy D, Johnson A. Effect of meal temperature on gastric emptying of liquids in man. Gut. 1988;29:302-305. doi:10.1136/gut.29.3.302