Wat is de juiste voeding voor je baby ?

De voeding van je baby kan heel wat onzekerheid of zelfs angst opwekken. In de eerste maand van zijn leven ontwikkelt zich het spijsverteringsstelsel. Dat gaat gepaard met buikpijn die doet denken aan krampjes1. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de voeding van je baby in zijn eerste levensjaar. 

Borstvoeding

In de moedermelk zit alles wat je baby nodig heeft. Ze past zich voortdurend aan om hem te volgen in zijn groei en in zijn ontwikkeling. Bovendien is moedermelk uitstekend verteerbaar, wat al meteen een aantal problemen vermijdt zoals krampjes, een opgezwollen buik, diarree … Borstvoeding geven is in meer dan één opzicht heel gezond voor je kind2:

  • moedermelk is volledig aangepast aan zijn groei
  • Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben minder last van ziekten veroorzaakt door infecties.
  • Minder allergische reacties
  • Minder chronische ziekten
  • Betere ogen en een betere cognitieve ontwikkeling
  • Minder kans op obesitas3

In de eerste weken zit er weinig ritme in de borstvoeding. Je baby kan om het anderhalf uur of om de twee uur honger krijgen zonder dat je je daar zorgen over moet maken.

Ook de duur van de voedingen kan erg verschillen. Een baby die ‘on demand’ wordt gevoed, zal een borst meestal zelf loslaten zodra hij de vette melk heeft gekregen en voordat zijn mama hem de tweede borst aanbiedt. Een efficiënte voeding hoeft geen uur te duren4,5.

Het flesje

In de eerste 3 maanden drinkt een baby tussen 6 en 8 flesjes per dag. Vanaf 5 maanden wordt aanbevolen om hem tweedeleeftijdsmelk – of opvolgmelk – te geven. En dat tot hij één jaar oud is6,7. Opgelet, want van te veel flesvoeding in één keer kan je baby oprispingen krijgen (zie het artikel over de spijsvertering van je baby).

De eerste maaltijd

Je baby groeit en is nu 5 maanden oud. De ideale leeftijd om hem zijn eerste maaltijd te geven en wat variatie te brengen in zijn voeding. Er wordt aanbevolen om zijn maaltijd samen te stellen met melk en één groente per dag, bijvoorbeeld prinsessenbonen, aardappelen of worteltjes. Geef hem de eerste keren maar één lepel en voer de hoeveelheid geleidelijk aan op. Na twee weken kan hij al groenten eten als maaltijd. Als je baby zich goed heeft aangepast, kan je ook vruchtenmoes en geplet fruit (één lepel) geven als middagmaal of vieruurtje. Zonder het flesje te vergeten, want dat blijft de basisvoeding van je allerkleinste8.

Vaste voeding9

Kan je baby al rechtop zitten zonder hulp? Kan hij zijn hoofdje al goed recht houden? Kan hij voorwerpen naar zijn mond brengen? Dan is hij klaar om zijn smakenpalet uit te breiden en enkele nieuwe dingen te leren eten. Niet vergeten: tot 12 maanden blijft melk de belangrijkste voeding van je kind en is vaste voeding er slechts een ‘aanvulling’ op.

Begin met kleine hoeveelheden, d.w.z. ongeveer een theelepel. Daarna kan je geleidelijk aan meer geven, afhankelijk van de eetlust van je baby. Geef hem in het begin één of twee keer per dag vaste voeding. Bijvoorbeeld: babygranen verrijkt met ijzer als middagmaal en vlees of tofu bij het avondmaal.

 

We hopen dat het hem zal smaken! 

Sources :
  1. Wolke D, Bilgin A, Samara M. Systematic Review and Meta-Analysis: Fussing and Crying Durations and Prevalence of Colic in Infants. J Pediatr. 2017;185:55-61.e4. doi:10.1016/j.jpeds.2017.02.020
  2. SECTION ON BREASTFEEDING. Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics. 2012;129(3):e827. doi:10.1542/peds.2011-3552
  3. Harder T, Bergmann R, Kallischnigg G, Plagemann A. Duration of Breastfeeding and Risk of Overweight: A Meta-Analysis. Am J Epidemiol. 2005;162(5):397-403. doi:10.1093/aje/kwi222
  4. https://www.infor-allaitement.be/conseils-pratiques-pour-allaiter.
  5. https://www.borstvoeding.com/artikelen/.
  6. https://www.one.be/public/brochures/brochuredetail/brochure/le-biberon-de-lait/.
  7. https://www.kindengezin.be/nl/thema/voeding/flesvoeding/hoeveel-flesjes-dag.
  8. Kleinman RE. American Academy of Pediatrics Recommendations for Complementary Feeding. Pediatrics. 2000;106(Supplement 4):1274.
  9. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20046200.